VIDEOJOCS PER A NENS


El joc no només és una motivació per als nens sinó que a través d’ells es poden desenvolupar destreses, habilitats i estratègies. Els hi proporciona plaer i molta satisfacció, i sobretot els hi estimula la curiositat.
Cal dir que existeixen diferents tipus de jocs, i depenen del joc que sigui es poden treballar unes qualitats o altres. Hem de saber quin és joc el més adequat tenint sempre en compte les característiques de l’infant.
Avui en dia trobem en el videojoc  una idea educativa fonamental a tenir en compte en l’educació dels nostres nens.  

A continuació passaré a fer l’anàlisi d’un dels videojocs que compleix 20 anys i que sense dubte ens ha marcat a molt de nosaltres: és tracta dels videojocs de la saga de Sonic.
Sonic és un eriço de color blau, d’aspecte jove i agressiu, que porta unes sabatilles esportives que li permeten arribar a velocitats supersòniques.
Va ser produit per la companyia Sega fent competència al joc Mario Bros que en aquell moment era qui tenia tot el mercat.
Per aconseguir-ho l’any 1991 va crear dues versions, el Sonic The Hedgehog per Megadrive que va fer pujar les vendes i desbancar al joc Mario Bros,  i el Sonic Edusoft el qual en aquella època no va arribar a sortir al mercat.
Com segurament molt de vosaltres coneixeu les diferents versions del Sonic, us faré un petit anàlisis del  joc Sonic Edusoft, sent el més desconegut per tots nosaltres.



Sonic Edusoft és un joc educatiu que compta amb 15 nivells tot ells amb problemes matemàtics amb sumes, restes o multiplicacions així com lingüístics que han de solucionar els jugadors. Cada pantalla consta de vehicles i àrees inaccessibles que hauran d’anant superant per poder seguir avançant.
L’objectiu d’aquest joc es que els nens tinguin la possibilitat d’aprendre a l’hora que juguen, utilitzant el videojoc com una porta d’entrada a la cultura informàtica.

Ens trobem davant un joc que per les seves característiques pot fer estimular als nens diferents aspectes molt necessàries pel seu aprenentatge com ara:
-          Organització: És  molt important una bona organització i en aquest cas, el nen sabent quin és l’objectiu que vol aconseguir necessita saber organitzar-se per arribar al desenllaç final. Això i a mesura que vagi passant els diferents nivells, li farà està més motivat i més concentrat en allò que està realitzant.
-          Observació: És un videojoc on l’observació és molt important i això és podrà veure amb les diferents pantalles que anirà trobant que faran que el nen incrementi el nivell de lectura i de comprensió, així com la identificació dels diferents objectes que pugui trobar.
-          Presa de decisions: El nen haurà de fer les seves pròpies preses de decisions on per poder avançar en el joc cal decidir. En aquest cas si s’encerta el problema, Sonic avançarà cap endavant però si no encerta serà el rival que avanci.
-          Resolució de problemes: Com he dit abans, en el joc es presenta la possibilitat de fer assaig-error, millorant la rapidesa de raonament.

També s’ha de tenir en compte que és un joc on es poden estimular diferents destreses bàsiques  com pot ser la rapidesa de reflexos i la memòria així com el desenvolupament d’habilitats amb  l’instint de superació i l’autoestima.
És un joc on els colors són vius però molt limitats, amb uns gràfics que no tenen res a veure amb els que trobem avui en dia, però hem de tenir en compte que va ser creat l’any 1991 sent un dels jocs pioners en el principi dels avanços tecnològics.
Penso que aprofitant la simpatia que tenen els nens amb aquest simpàtic eriço, s’hauria d’introduir aquest interessant joc educatiu en el curriculum escolar i poder gaudir a la vegada que s’aprèn.

Aquí us deixo un arxiu perquè pugueu provar el joc, incloent la room.

Us deixo també un enllaç perquè pugueu gaudir d’ell amb la consola DS amb flashcart o amb emulador.

A GAUDIR AMB AQUEST JOC¡¡